Na javisku DJZ sa naplnil čas inscenácie Fidlikant na streche

16.12.2005 Prešov

Prešov 16. decembra (TASR) - Muzikál Fidlikant na streche bude mať v nedeľu 18. decembra derniéru na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove.\r\n...
Prešov 16. decembra (TASR) - Muzikál Fidlikant na streche bude mať v nedeľu 18. decembra derniéru na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove.
Premiéra predstavenia sa konala 6. decembra 2002 a bola v poradí 700. v histórii tunajšieho slovenského profesionálneho divadla. Predstavenie, ktoré ako hosť režijne naštudoval Jozef Bednárik, zaznamenalo 60 repríz.

Riaditeľ DJZ Ján Hanzo pre TASR povedal, že v podmienkach tohto divadla ide o úspech, ak jedno predstavenie zaznamená toľko repríz.
Uvedenie muzikálu koncom roka 2002 sa stalo potvrdením pozitívnych zmien v chode DJZ a obratu v získavaní diváckej priazne po viacročnom období stagnácie. O zaradenie muzikálu do repertoáru sa postaral vtedajší riaditeľ DJZ a dnešný jeho umelecký šéf František Javorský. Podarilo sa mu z Divadla Andreja Bagara v Nitre, kde prv riaditeľoval preniesť predstavenie v novom rúchu na prešovskú scénu. V Nitre mal tento muzikál od svojej premiéry v roku 1998 asi 150 repríz. Bednárik sa zúčastnil posledných 14 dní na príprave výsledného tvaru. Podstatná časť naštudovania inscenácie v DJZ prebehla pod vedením Slavomíra Benka a Svetozára Sprušanského.
Javorskému sa nenaplnil predpoklad, ktorý pri premiére vyslovil, že za úspech bude považovať, ak predstavenie zaznamená sto repríz. Hanzo dnes dodal, že okrem umeleckého hľadiska musí rešpektovať aj ekonomické, a ak sa toto predstavenie nehrá tri-štyrikrát do mesiaca, tak je stratové.
Vo všetkých predstaveniach účinkovala herečka Kveta Stražanová, stvárňujúca postavu mliekarky. Hlavnú postavu mliekara Tovjeho hral a spieval v alternácii Jožo Stražan a Slavomír Benko, postupne však Stražanova alternácia odpadla.
 

Vyberte región

mark